ua en ru

В Україні в 2012 р. до суду направлено майже 3 тис. кримінальних справ відносно корупційних діянь, - Пшонка

В Україні у 2012 р. слідчими підрозділами правоохоронних органів до суду було направлено близько 3 тисяч кримінальних справ відносно корупційних діянь посадовців різного рангу. Про це заявив генеральний прокурор України під час брифінгу в м. Донецьку, повідомляє прес-служба ГПУ.

За словами Віктора Пшонки правоохоронними органами ведеться великий обсяг роботи у сфері протидії корупційним злочинам.

"Однак цього мало, адже повинна бути правова профілактика, а також чітке розуміння того, що за корупційні діяння доведеться нести відповідальність", - сказав він.

Генеральний прокурор також зазначив, що найбільше порушників антикорупційного законодавства серед чиновників нижчого рангу та представників органів місцевого самоврядування.

"Існують й організовані групи з корумпованими зв'язками, і посадові особи вищої категорії, але в переважній більшості - це держслужбовці 5-7 категорії. Також чиновники місцевого управління (більше 300 справ). Тобто це якраз ті посадові суб'єкти, до яких щодня звертається населення", - сказав Пшонка.

Крім того, він підкреслив, що в 2012 р. у суди були направлені 32 кримінальні справи стосовно 30 суддів і двох інших посадових осіб судової гілки влади.

Генеральний прокурор також відзначив, що одним з основних завдань правоохоронців у сфері антикорупційної діяльності є відшкодування збитків, завданих бюджету країни.

"Все те, що в частині корупції взято з бюджету має бути повернуто. Або шляхом слідства і кримінальним провадженням, або через позови, які пред'являються до судів. Ця робота проводиться постійно. Але я переконаний, що ми повинні посилювати цей напрямок протистояння корупції", - сказав він.

Читайте також: Прийняття кодексу про кримінальні проступки очікується до початку 2014 р., - Пшонка