ua en ru

В Україні в 2012 р. поставки серверів всіх архітектур зросли на 9,8% - до 82 млн дол

В Україні в IV кварталі 2012 р. поставки серверів всіх архітектур зросли порівняно з аналогічним періодом 2011 р. на 2% - до 25,5 млн дол. (в цінах кінцевих користувачів), за даними IDC.

За підсумками 2012 р., незважаючи на несприятливий економічний фон, серверний ринок України виріс на 9,8% і досяг позначки 82 млн дол. Зростання досягнуто в основному завдяки проектам великих корпоративних замовників і держпідприємств. У цьому Україна разюче виділяється в загальному негативі регіону EMEA (Європа, Близький Схід і Африка), де темпи зростання склали ті ж 9,8%, але зі знаком мінус.

Відвантаження серверів архітектури х86 виросли на 8,7% до 15 тис. шт., Ринок також виріс в грошах на 7,2% за рахунок збільшення частки більш потужних і дорогих систем. У 2012 р. HP зберегла своє багаторічне лідерство, з часткою 53,5%, за нею - Dell (11%). Вперше за всю історію роботи IDC в ​​Україні в ТОП 3 за підсумками року з часткою 6,9% увійшла українська компанія Navigator (раніше Navigator і Entry неодноразово входили в квартальні Топ3). В цілому ж сукупна частка місцевих виробників скоротилася майже на 4% і становить 25,9%.

Витрати українських замовників на придбання серверів RISC/EPIC в четвертому кварталі 2012 р. склали 7,23 млн дол, що на 70% більше торішніх показників. За підсумками року ринок стрибнув угору на 18,4% до 20,75 млн дол., перервавши затяжне 4-річне падіння. Лідирувала в четвертому кварталі і також стала першою за підсумками року компанія IBM з часткою 54,8%, за нею HP (29%) і Oracle.

На думку Марії Плешка, аналітика київського офісу IDC по серверам і системам зберігання, відновлення сегмента RISC/EPIC у 2013 р. триватиме, але більш повільними темпами. Зростання відвантажень в сегменті x86 збережеться в межах 7%, проте можливе скорочення зростання в грошах через зниження середньої ціни системи.

IDC (International Data Corporation) - провідний постачальник інформації, консультаційних послуг і організатор заходів на ринках інформаційних технологій, телекомунікацій і споживчої техніки.