ua en ru

В Україні у 2011 р. із 46 тис. подань про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту суди задовольнили 87% - 40 тис

В Україні у 2011 р. із 46 тис. подань про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту суди задовольнили 87% - 40 тис. Про це в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна" розповів керівник головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Андрій Портнов.

"У 2011 році загалом по Україні із 46 тис. подань про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту суди задовольнили 40 тис., тобто 87%. А після подовження строку тримання під вартою (через два місяці після арешту) суди задовольнили 96% подань слідчих", - сказав Портнов.

За його словами, на стадії подовження строку тримання під вартою вже будь-який український суд перетворюється на філію прокуратури.

"А чому в нас так довго люди перебувають під вартою? Думаєте, винні тільки судді? Подивіться статистику: у Донецькій області кожен суддя розглядає 183 справи на місяць. Це сім-вісім справ на день! Чи може суддя ефективно виконувати свою роботу? Інші учасники процесу не менш відповідальні за це. Розгляд справ, де є запобіжний захід у вигляді взяття під варту, торік відкладався через неявку прокурора 3600 разів, через неявку адвоката - 12 тисяч разів, через зрив конвойними підрозділами доправлення обвинувачуваних, які утримуються в СІЗО, - 11 тисяч разів. Свідки й потерпілі не з'являлися в суди 58 тисяч разів. Це відповідь тим, хто запитує, навіщо в новому КПК передбачено відеоконференцію, яка може зняти як проблему явки свідків і потерпілих, так і проблему доправлення підсудних", - додав Портнов.

Він також додав, що згідно з новим КПК, громадянин не муситиме їхати з іншого міста, він може зайти до будь-якого найближчого суду, включитися за дорученням суду у відеорежим і бути присутнім на засіданні. Точно так само можна буде спілкуватися й з органом досудового розслідування. "Судові засідання відбуватимуться швидше й якісніше", - додав Портнов.

Крім того, він повідомив, що у зв'язку із проведеною Радою суддів роботою готуватиметься доручення глави держави, результатом якого має стати аналіз доцільності перебування на своїх посадах десятків "горе-працівників": "А звернімо увагу й на конкретні випадки... Київський районний суд Донецька ухвалює рішення про взяття під варту інваліда І групи, з ампутованими ногами, який не може існувати без сторонньої допомоги. Слідчий Київського районного відділу Донецька просить суд узяти під варту людину, обвинувачувану "в замаху на таємне розкрадання вугілля на опалення свого будинку на суму 136 грн. Думаю, такий слідчий працювати в правоохоронних органах також не повинен".

За словами Портнова, "також ми повинні ініціювати широку дискусію всередині таких інститутів, як прокуратура та адвокатура, з'ясувати, що заважало виконувати свої обов'язки".

Нагадаємо, раніше Портнов заявляв, що в разі прийняття нового КПК, термін розслідування злочинів середньої та невеликої тяжкості не може перевищувати 6 місяців, а термін розслідування тяжкого злочину не може перевищувати 12 місяців. Крім того, Портнов повідомляв, що цей документ передбачає надання суду можливість здійснювати постійний контроль за мірою запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.