ua en ru

В України погоджені попередні проекти на 48 млрд дол., пов’язані з участю в Митному союзі, - Мунтіян

В України погоджені приблизно 28 попередніх проектів на 48 млрд дол., пов'язаних з участю в Митному союзі. Про це в ефірі радіо "Ера" заявив урядовий уповноважений з питань співпраці з Російською Федерацією, державами-учасницями СНД, Євразійським економічним співробітництвом та іншими регіональними об'єднаннями Валерій Мунтіян, передає прес-служба Міністерства економічного розвитку та торгівлі.
На думку Мунтіяна, зона вільної торгівлі з ЄС і зона вільної торгівлі з СНД одна іншій не протирічать.
"Ми можемо, будучи членом Митного союзу, на вигідніших умовах інтегруватися в Європу і бути рівним партнером, а не периферією. Через Митний союз ми не тільки вийдемо як рівноцінний партнер на ринки фінансів, інновацій, товарів і послуг з ЄС, а також вийдемо на ринки азіатсько-тихоокеанського регіону. Самі ми не вийдемо", - вважає Мунтіян.
За його словами, з економічної точки зору членство у Митному союзі дало б для України зниження цін на газ, нафту, компенсації витрат, які будуть пов'язані з СОТ, зняття всіх антидемпінгових і спеціальних розслідувань, відкриття нового ринку і підтримка вітчизняних галузей реального сектору економіки через інвестиції і інновації.
"І попередні такі проекти погоджені - це десь 28 проектів на загальну суму 48 млрд дол.", - відмітив Мунтіян.
Нагадаємо, 1 грудня Європарламент затвердив строки парафування та прийняття угоди про асоціацію між ЄС і Україною. У документі, зокрема, міститься застереження, що РФ "здійснює надмірний тиск на Україну, щоб поглиблена і всеосяжна зони вільної торгівлі з ЄС не була введена, а замість цього країна приєдналася до Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану".