ua en ru

В Україні сьогодні набуває чинності закон про посилення держконтролю за відчуженням майна

В Україні сьогодні набуває чинності закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відчуження майна суб'єктів господарювання державного сектору економіки". Текст закону опублікований у виданні "Урядовий кур'єр".

Нагадаємо, Верховна Рада України (ВР) 8 вересня ухвалила в другому читанні в цілому і як закон урядовий проект закону № 8441 від 22 квітня 2011 р. "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відчуження майна суб'єктів господарювання державного сектору економіки", спрямований на посилення держконтролю за відчуження майна державними комерційними та казенними підприємствами. Законопроект підтримали 267 депутатів.
Зокрема, змінами до Господарського кодексу пропонується визначити державні органи приватизації організатором продажу нерухомого майна, яке належить до основних фондів державного комерційного (казенного) підприємства, в порядку, що встановлюється Кабінетом міністрів. Передбачається і спрямування в загальний фонд Державного бюджету коштів, отриманих від продажу нерухомого майна, яке належить до основних фондів державного комерційного (казенного) підприємства, за вирахуванням балансової (залишкової) вартості такого майна, якщо інше не встановлено законом і введення відчуження певних видів державного майна , якщо інше не встановлено законом, у порядку, визначеному Кабінетом міністрів, і лише на конкурентних засадах.
Також законопроектом пропонується доповнити статтю 7 закону "Про управління об'єктами державної власності" нормою, згідно з якою Фонд державного майна України виступає у встановлених законодавством випадках організатором продажу нерухомого майна суб'єктів господарювання державного сектору економіки.