ua en ru

В Україні сьогодні набуває чинності закон про заборону реклами тютюнових виробів

В Україні сьогодні, 16 вересня, набуває чинності закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів".

Закон вносить зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, законів України "Про рекламу" та "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення".

Зокрема, закон встановлює заборону на будь-яку рекламу тютюнових виробів, а також рекламу знаків для товарів і послуг, інших об'єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються тютюнові вироби.

Документ встановлює адміністративну відповідальність громадян і посадових осіб рекламодавця та/або розповсюджувача реклами за порушення вимог законодавства про заборону реклами і спонсорства тютюнових виробів. В залежності від складу правопорушення на громадян може бути накладено штраф від 5 до 25 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; на посадових осіб рекламодавця та/або розповсюджувача реклами - від 100 до 350 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Закон також визначає фінансові санкції для суб'єктів господарювання у разі порушення заборони на рекламу, стимулювання продажу й спонсорство тютюнових виробів. Санкція становить від 30 до 50 тис. грн за кожен факт реклами на окремому рекламному носії або кожний окремий захід з метою стимулювання продажу тютюнових виробів.

Нагадаємо, даний закон парламент прийняв 22 вересня минулого року.

Читайте також: Янукович 13 червня підписав закон про заборону куріння в громадських місцях