ua en ru

В Україні сьогодні відзначають День усиновлення

В Україні сьогодні відзначають День усиновлення. Свої вітання з цього приводу вже висловив Президент Віктор Янукович.

В Україні сьогодні відзначають День усиновлення. Свої вітання з цього приводу вже висловив Президент Віктор Янукович.

"Щиро вітаю вас із Днем усиновлення, який Україна традиційно відзначає 30 вересня - у день пам'яті святих Віри, Надії, Любові і матері їх Софії. Кожна дитина повинна бути зігріта родинним теплом. Розуміючи свою високу відповідальність за долю тих, хто сьогодні чекає батьків, держава послідовно виконує свій обов'язок щодо розвитку національного усиновлення та сімейних форм виховання дітей. Переконаний, що багаті любов'ю і милосердям серця українців відгукнуться на голос дитини, яка мріє про сім'ю", - йдеться у привітанні Президента.

Столиця України є одним з лідерів по усиновленню дітей-сиріт. А національне усиновлення в Києві в чотири рази популярніше міждержавного. Про це журналістам повідомив голова Київміськадміністрації Олександр Попов.

"Нам приємно, що сьогодні наше місто є одним з лідерів країни за показниками забезпечення осиротілих дітей сімейними формами виховання. Вони в столиці досягають 87% проти 80% в середньому по Україні. Що особливо важливо, маленькі кияни знаходять нові сім'ї тут, у Києві. Незважаючи на те, що є багато запитів щодо усиновлення з-за меж України, діти залишаються в українських сім'ях. Головна заслуга в цьому - киян, які є небайдужими людьми і чуйними", - зазначив голова КМДА. Попов також уточнив, що сьогодні в Києві національне усиновлення значно переважає міждержавне, співвідношення становить 80% до 20%.

Найбільше усиновлених за кордоном дітей з України в США - 8 тис. 225 дітей, в Італії - 6 тис. 212 дітей, в Іспанії - 3 тис. 121 дитина і у Франції - 1 тис. 310 дітей.

День усиновлення з'явився в календарі офіційних українських професійних свят порівняно недавно, в 2008 році, після того, як 27 листопада 2008 року, в Києві, третій Президент України Віктор Андрійович Ющенко "враховуючи суспільну значущість усиновлення в забезпеченні права кожної дитини на виховання в сім'ї, з метою підтримки та розвитку національного усиновлення" підписав указ № 1088/2008 "Про день усиновлення", який наказував відзначати цей день щороку 30 вересня.

Багато хто стверджує, що глава української держави вибрав з календаря саме цю дату для проведення Дня усиновлення не випадково. Саме в цей день, шануються Православною Церквою мучениці Віра, Надія, Любов та їх мати Софія. Віра, Надія і Любов - основні християнські чесноти і можливо, Президент вирішив, що вони будуть найкращими покровителями Дня усиновлення.