ua en ru

В Україні з початку року обсяг валюти, оформленої на рахунках резидентів, перевищив обсяг відтоку на 5 млрд дол., - НБУ

В Україні обсяг валюти, яка оформлена на рахунках резидентів, перевищив обсяг відтоку валюти за кордон на 5 млрд дол. з січня 2010 р. до середини жовтня. Про це під час "круглого столу" "Яка лібералізація валютного ринку потрібна країні в посткризових умовах" заявив заступник директора департаменту Національного банку України (НБУ) з питань валютного регулювання Сергій Кораблін, передає кореспондент РБК-Україна.
"З початку року обсяг іноземної валюти, яка зайшла на рахунки резидентів більше обсягу виведених коштів на 5 млрд. Торік спостерігалася діаметрально протилежна ситуація. За минулий рік вийшло (за межі країни) валюти на 5,7 млрд (дол.) більше, ніж зайшло. Завдяки чистому притоку валюти на міжбанківському ринку, чиста пропозиція валюти більше чистого попиту на 3,6 млрд дол. і це дало можливість НБУ збільшити свої міжнародні резерви", - сказав В.Кораблін.
Він зазначив, що це позитивна тенденція. Але в той же час, за його словами, близько 50% валюти, яка заходить до України, це валюта від експортних операцій українських підприємств. 25% - кредитні гроші і лише 5% - довгострокові інвестиції в економіку країни. У той же час, головними інвесторами залишаються Кіпр, Нідерланди та Віргінські острови, тому, за словами В.Корабліна, в Україні продовжує розвиватися тенденція, коли українські підприємці інвестують у свій бізнес в Україні за допомогою офшорних зон.