ua en ru

В Україні передвиборча кампанія проходить з масовими порушеннями, - Вілкул

Європа негативно оцінює тиск влади на опозицію і масові порушення під час виборів в Україні. Про це заявив один з лідерів партії "Опозиційний блок" Олександр Вілкул під час парламентських слухань в Європарламенті на тему "Конфлікт в Україні - початок процесу примирення". Ініціатором слухань виступила політична група "Європейські об'єднані ліві".

Політик підкреслив, що вибори в Раду, які відбудуться 26 жовтня, можуть стати "найбруднішими" за всю історію України, тому зараз необхідно забезпечити максимальну участь європейських спостерігачів на всіх етапах виборчого процесу. "Я дякую Європарламент за направлення в Україну делегації зі спостереження за виборами і фракцію "Європейські об'єднані ліві" за рішення вислати делегацію для моніторингу результатів виборів", - зазначив Вілкул.

"Дуже важливо, щоб вибори у Верховну Раду України пройшли чесно і прозоро. Я думаю, що така можливість є, але у мене є багато інформації стосовно порушень і недотримання законів про вибори", - заявив депутат Європарламенту Милослав Рансдорф.
"Сьогодні Україні як ніколи потрібна підтримка світового співтовариства, як у розвитку, так і під час проведення виборів. Ситуація критична. В країні гуманітарна катастрофа і економічна криза. І замість того, щоб рятувати економіку, допомагати пораненим і біженцям влада не захищає людей від радикалів і екстремістів, руйнує промисловість. Європейські політики вкрай стурбовані ситуацією в Україні", - додав Вілкул.

Він зазначив, що в Україні виборча кампанія проходить з масовими порушеннями. "Близько 5 млн виборців практично позбавлені права брати участь у виборах, також відбувається тотальний тиск на опозицію, переслідування, побиття кандидатів у нардепи, йде залякування членів виборчих комісій, нападають на агітаторів", - підкреслив Вілкул.

Делегація під керівництвом депутата Європарламенту Андрія Пленковича почне свою місію 24 жовтня і завершить роботу 27 жовтня. У неї входять 15 депутатів Європарламенту, і вона буде інтегрована в Міжнародну місію зі спостереження за виборами бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини. Спостерігачі Європарламенту відвідають сім міст України Київ, Чернігів, Черкаси, Львів, Одеса, Харків і Дніпропетровськ.

Делегація фракції "Європейські об'єднані ліві" буде працювати в Україні з 30 жовтня по 2 листопада. Їх завдання - забезпечити моніторинг підведення результатів виборів.