ua en ru

В Україні побудують сучасний комплекс по розмноженню і виробництву елітних саджанців винограду

Виноградарська галузь України перебуває в кризовому стані. Сьогодні для закладки нових виноградників Україна імпортує близько 50% посадкового матеріалу. Закуповуючи іноземні сорти і висаджуючи їх замість тих, які були селекціонованих в Україну, ми втрачаємо українських виноградний генофонд. А такого мускату, як вирощують в Криму, немає ніде в світі.

До того ж, виноград - це культура, чутлива до агрокліматичних умов місцевості, а клімат в Україні та Італії, з якої переважно завозиться посадковий матеріал, відрізняється.

І якщо вітчизняні селекціонери добре знайомі з агрокліматичними умовами Україні, то іноземні компанії більше адаптують сорти під свої умови вирощування.

Як наслідок, імпортні саджанці більш чутливі до холодних українським зим. Крім того, вже зафіксовані випадки, коли саджанці, які надійшли з-за кордону, були заражені вірусом жовтої мозаїки, який можна виявити лише на третій рік після посадки. А це призвело до значних втрат господарств, адже три роки роботи було втрачено, а насадження викорчувані.

Ситуація у виноградарстві ускладнюється ще й тим, що сьогодні українські науково-дослідні центри не здатні забезпечити господарства необхідною кількістю садивного матеріалу. Так, НІВіВ "Магарач", через застарілу матеріально-технічноу базу, яка не може задовольнити потреби вітчизняних господарств та виробляти необхідну кількість клонів другого вегетативного покоління, які потрібні для видачі цінного посадкового матеріалу високих категорій "Вихідний" та "Базовий". Це необхідно для закладки маточників в розсадницьких господарствах і їх переходу на виробництво сертифікованого садивного матеріалу.

Для вирішення виниклої проблеми, в Україні планують побудувати сучасний науково-виробничий комплекс по мікроклонального розмноження та производствав елітного посадкового матеріалу.

Як повідомив Володимир Лиховський, начальник відділу селекції, генетики винограду та ампелографії НІВіВ "Магарач", кандидат сільськогосподарських наук: "Нам необхідно створювати нову експериментально-технічну базу. Для того, щоб ми могли вирощувати і забезпечувати в повному обсязі посадковим матеріалом категорії "Вихідний" господарства для закладки базових маточників і подальшого виробництва свого власного сертифікованого садивного матеріалу".

Комплекс буде побудований на базі вегетаційного майданчика в селі Відрадне. Тут буде здійснюватися повний цикл селекційного процесу по створенню нових сортів винограду: гібридизація, посів насіння, вирощування і доведення сіянців до плодоношення, закладка маточників інтенсивного типу, виробництво посадкового матеріалу. На ділянках, які знаходяться поруч з майданчиком, будуть закладені маточники нових сортів, які селекціонованих інститут, два гібридних ділянки і вперше в системі інституту буде створена повноцінний сортодільниця по випробуванню сортів винограду