ua en ru

В Україні за фактом порушення авторських прав розслідується 538 кримінальних проваджень, - ГПУ

В Україні за фактом порушення авторських прав розслідується 538 кримінальних проваджень. Про це повідомив старший прокурор відділу за додержанням законів при провадженні досудового розслідування та підтриманням державного обвинувачення Олексій Шамардін, передає прес-служба Генеральної прокуратури України (ГПУ).

"За час дії Кримінального процесуального кодексу слідчими органів внутрішніх справ закінчено досудове розслідування та направлено до суду 34 кримінальних провадження вказаної категорії. На даний час слідчими органів внутрішніх справ розслідуються ще 538 кримінальних проваджень, процесуальне керівництво якими здійснюється органами прокуратури України", - зазначив Шамардін.

Також він нагадав, що порушення права інтелектуальної власності в Україні є кримінально-караним.

"Вказаний злочин віднесено до категорії тяжких, за вчинення якого, в залежності від обставин, передбачено покарання як у вигляді штрафу до 51 тис. грн, так і позбавлення волі на строк до 6 років. Разом з тим, призначення покарання за вироком не звільняє винну особу від відшкодування спричиненої правовласникам матеріальної шкоди, яка може складати десятки, а то й сотні тисяч гривень", - сказав прокурор.

Він зазначив, що зважаючи на те, що Міжнародним альянсом інтелектуальної власності Україні надано статус країни з найвищим у Європі рівнем "цифрового піратства", ГПУ зосереджено особливу увагу на додержанні законодавства щодо захисту інтелектуальної власності.

Крім того, відповідно до розпорядження генпрокурора України від 24 квітня 2013 р., організовано робочу групу з метою проведення перевірок з питань нагляду за додержанням законів про захист інтелектуальної власності. За результатами перевірок вже встановлені порушення вимог авторського права і суміжних прав практично на всій території України.

Читайте також: ДСІВ підготувала новий законопроект про захист авторських прав в Інтернеті