ua en ru

В Україні планується страхувати унікальні документи Національного архівного фонду

В Україні планується страхування унікальних документів Національного архівного фонду та страхування документів Національного архівного фонду, які надаються в користування поза архівних установ. Про це повідомляє прес-служба Міністерства юстиції (Мін'юст).

Це передбачено законопроектом "Про внесення змін до статті 7 Закону України "Про страхування", який розробив Мін'юст (схвалено з доопрацюванням на засіданні Кабінету міністрів) у зв'язку з прийняттям змін до Закону України "Про Національний архівний фонд та архівні установи".

Відзначимо, що до складу Національного архівного фонду включаються інформаційно насичені документи підприємств і установ різних сфер діяльності, а також документи видатних особистостей, існуючих в єдиному екземплярі.

Є у фонді і частину документів, які відносяться до категорії унікальних і визначаються як національне культурне надбання. Це - унікальні акти державності, інші важливі архівні матеріали, кіно-, фото-та фонодокументи, стародавні рукописи, рідкісні друковані видання.

Так, до Державного реєстру національного культурного надбання внесені 253 унікальних документів Національного архівного фонду центральних державних архівів і державних архівів областей.