ua en ru

В Україні відпускні ціни на соєвий шрот збільшилися на 200-500 грн/т - до 8 тис. грн/т

В Україні відпускні ціни на соєвий шрот збільшилися на 200-500 грн/т - до 8 тис. грн/т

Переробні підприємства із цього тижня підвищили відпускні ціни на соєвий шрот на 200-500 грн/т - до позначки 8000 грн/т, що призводить до зниження попиту на продукт. Про це повідомили у прес-службі Асоціації свинарів України.

За словами фахівців, даний факт не зможе нівелювати і подальше зростання, адже закупівельні ціни на сировину занадто високі.

"Тиждень розпочався зі зростання закупівельних цін на сою на 700 грн/т - до 5500-6200 грн/т, СРТ-підприємство. Причини підвищення - девальвація національної валюти, зниження рівня пропозиції та підвищення закупівельних цін з боку експортно-орієнтованих компаній", - коментує аналітик аграрного ринку Валерія Пекін (компанія Фенікс Агро).

За її словами, експортно-орієнтовані компанії минулого тижня підвищили закупівельні ціни у гривневому еквіваленті до діапазону 5100-6000 грн/т.

"Ціни в національній валюті підвищилися не тільки за рахунок девальвації, а й за рахунок зміцнення експортного ринку. Це призвело до ціни валютних контрактів у 370-380 дол./т на умовах СРТ-порт, оскільки українська соя на експортному ринку досягла позначки в 400 дол./т на умовах FOB, що обумовлено значним ростом цін на світовому ринку двома тижнями раніше, - каже аналітик. - Слід зазначити зниження активності аграріїв у даному сегменті, оскільки вони очікують стабілізації валютного ринку. Відпускні ціни минулого тижня озвучувалися в межах 5500-6000 грн/т на умовах самовивозу з господарства. Але подальше їх зростання неминуче".

За словами Пекін, надалі на експортному ринку зростання цін української сої не очікується за рахунок зворотного зниження цін на ринку американської сої. Валютні контракти на умовах СРТ-порт залишаться у сформованому діапазоні - 370-380 дол./т, оскільки досягли свого максимуму.

Нагадаємо, УКАБ прогнозує збільшення валового збору сої на 40% і експорту - на 51%.