ua en ru

В Україні опублікований закон про право дітей загиблих військових вільно вибирати спеціальність у вузах

В Україні сьогодні, 10 липня 2014 р. офіційно опублікований закон № 1543-VII "Про внесення змін до статті 13 закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

В Україні сьогодні, 10 липня 2014 р. офіційно опублікований закон № 1543-VII "Про внесення змін до статті 13 закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей". Закон опубліковано в газеті "Голос України".

Цей закон набирає чинності на наступний день після його опублікування.

Закон передбачає здобуття освіти поза конкурсом за особистим вибором спеціальності до державних і комунальних вищих та професійно-технічних навчальних закладів України для навчання за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів протягом 3 років після отримання загальної середньої освіти особами, батьками яких були військовослужбовці, які загинули при виконанні ними обов'язків військової служби, померли чи пропали безвісти.

Також, згідно з законом, особа, у якої один з батьків є військовослужбовцем, який має вислугу в 20 років і більше; особа, у якої один з батьків є громадянином, звільненим з військової служби за віком, станом здоров'я чи у зв'язку із скороченням штату або проведенням організаційних заходів, вислуга років якого також становить 20 років і більше; у якої один з батьків став інвалідом внаслідок захворювання, пов'язаного з проходженням військової служби, користується переважним правом зарахування до вищих навчальних закладів військового профілю.

Нагадаємо, народні депутати підтримали цей закон у другому читанні і в цілому 20 червня 2014 р. За відповідне рішення проголосували 246 нардепів. Президент України Петро Порошенко підписав цей закон 8 липня 2014 р.