ua en ru

В Україні утворилися оптимальні погодні умови для вегетації озимих культур, - Кульбіда

В Україні утворилися оптимальні погодні умови для вегетації озимих культур. Про це заявив директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда на брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

В Україні утворилися оптимальні погодні умови для вегетації озимих культур. Про це заявив директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда на брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

"На південному-сході та півдні пройшли інтенсивні дощі. Вони продовжують поповнювати запас вологи і це є надзвичайно сприятливим фактором для вегетації посіяних озимих культур. А підвищений температурний режим, який буде спостерігатись до кінця місяця і навіть на початку наступного місяця, якраз створить умови для проростання сходів для досягнення початкових фаз розвитку. Це дає певні підстави для того, щоб озимі культури перезимували в нормальному стані", - заявив Кульбіда.

За його словами, такі сприятливі погодні умови, а також оптимальне забезпечення вологою, утворилося на всій території України. Кульбіда також зазначив, що таке оптимальне забезпечення ґрунту вологою буває достатньо рідко - один-два рази на 10 років.

Нагадаємо, що на початку жовтня, Україна намолола майже 40 млн т ранніх зернових, що на 15% більше показника 2012 року. За словами прем'єр-міністра Миколи Азарова, зараз складається непроста ситуація із-за складних погодних умов зі збиранням пізніх культур, посівом озимих і підготовкою ґрунту до посіву ярих культур.

Зазначимо також, що в Україні станом на 1 жовтня 2013 р. сільськогосподарськими підприємствами (крім малих) озимі на зерно і зелений корм під урожай 2014 р. посіяно на площі 2,81 млн га, що на 42,8% менше, ніж на початок жовтня 2012 р.). Зокрема, зернові на зерно станом на відповідну дату засіяні на площі 1,95 млн га (на 49,9% менше), озимий ріпак на зерно - 0,83 млн га (на 11,9% менше). У розрахунку на 1 га посіву озимих було внесено по 60,9 кг мінеральних та 0,5 т органічних добрив (торік відповідно 61,4 кг і 0,5 т).