ua en ru

В Україні загострюється проблема електронного крадіжки грошей з рахунків, - Тимонькін

В Україні загострюється проблема електронного крадіжки грошей з рахунків. Про це під час круглого столу повідомив глава ради НБУ Борис Тимонькін, передає кореспондент РБК-Україна.

"Якщо рік-два тому це були поодинокі випадки, то в 2012 р. кількість і обсяг злодійських трансакцій виросли в рази. Найбільша з них склала 32 млн грн, частинами по 30 і 2 млн грн, причому велику з них вдалося встановити тільки завдяки інструментів фінансового моніторингу НБУ. Сьогодні це практично єдиний легальний канал боротьби з такими злочинами. Звертаюся до банків із закликом: якщо надходить повідомлення про крадіжку грошей не треба боятися їх блокувати", - сказав Тимонькін.

Він додав, що більшість крадіжок відбуваються починаючи з 17:00 в п'ятницю, а власники рахунків дізнаються про це тільки в понеділок, коли операція давно завершена.

НБУ пропонує для кращого контролю ввести затримку великих транзакцій на один день.

"Крім того, ми пропонуємо змінити підходи правоохоронних органів: украденые гроші завжди хтось отримує, але поки що невідомо жодного випадку притягнення цих осіб до відповідальності. Вони проходять як свідки, але насправді це учасники злочинної групи, хоч і не головні організатори" - сказав Тимонькін.

За словами заступника начальника управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України Леоніда Тимченко, в Україні в 2012 р. "зареєстровано 139 фактів кіберзлочинності. Стають жертвами злочинів як українські, так і іноземні підприємства".

Читайте також: У 2012 р. в Україні з платіжних карт було вкрадено понад 10 млн грн.