ua en ru

В Україні недостатня кількість електронних послуг у центральних органах влади

В Україні діє недостатня кількість електронних послуг у центральних органах виконавчої влади (ЦОВВ). Про це свідчать дані оцінки електронної готовності України, проведеної Національним центром електронного урядування на замовлення Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України, передає прес-служба відомства.

"Проведене опитування та оцінка готовності України до електронного урядування виявили ряд проблем. Хоча Україна демонструє впевнений прогрес у створенні інформаційної інфраструктури і доступу до неї, але при цьому слід зазначити й низьку якість та недостатню кількість електронних послуг, які надаються громадянам і бізнесу із застосуванням електронних засобів", - зазначила директор національного центру електронного урядування Олеся Архипська.

Так, за результатами анкетування, проведеного в рамках оцінки, в ЦОВВ використовується понад 24 300 різних комп'ютерів (112% по відношенню до кількості співробітників). 98% установ мають надійний доступ до мережі Інтернет, 100% із них автоматизовані системи документообігу, хоча загалом в системі документообігу працюють у середньому біля 34% співробітників. 46% установ мають веб-сторінки для надання онлайн-послуг, і лише 19% надають такі послуги. У середньому 52% установ власноруч розробляють план впровадження ІТ, водночас лише 36% мають бюджет для його фінансування.

Як наголосила Архипська, загальні висновки дозволять стверджувати, що на рівні ЦОВВ проблема інформатизації загалом вирішена. Найнижчі показники електронної готовності ЦОВВ мають такі індикатори, як прозорість держзакупівель (27%), наявність першочергових послуг для громадян та бізнесу у форматі "єдиного вікна" (29%) та фактори ефективності електронного управління (36%).

Водночас, опрацьовані дані свідчать, що в облдержадміністраціях працює близько 7 150 працівників. При чому їх кількість коливається від 85 (Сумська ОДА) до 793 (Луганська ОДА) осіб. В усіх ОДА використовується понад 4 200 комп'ютерів, що дорівнює майже 59% кількості їх співробітників. Також комп'ютер використовують 87% посадових осіб ОДА. При цьому практично 100% облдержадміністрацій мають надійний доступ до Інтернету, тільки 25% мають веб-сторінку для надання онлайн-послуг, і лише 30 із них їх надають. 80% ОДА використовують автоматизовані системи документообігу. Такі дані свідчать про необхідність централізованого впровадження, розробки та застосування типізованих рішень, що, крім іншого, скоротить сукупні видатки.

У повідомленні також зазначається, що результати оцінки електронної готовності України будуть використані для стратегічного планування розвитку інформаційного суспільства, тому числі електронного урядування.