ua en ru

В Україні розпочато комплексну перевірку лісогосподарств, - Мінприроди

В Україні розпочато комплексну перевірку лісових господарств. Державною екологічною інспекцією України спільно з Державним агентством лісових ресурсів, КРУ, Міністерством аграрної політики та продовольства, Головною державною інспекцією з карантину рослин, Державною митною службою, Міністерством внутрішніх справ та Службою безпеки буде перевірено більше сотні лісогосподарських господарств, повідомляє прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів.
Перевірки проводяться на виконання доручення прем`єр-міністра України Миколи Азарова від 17 серпня 2011 р. № 40145/0/1-11 і Витягу з проколу № 60 засідання КМУ від 22 серпня 2011 р., та мають на меті контроль за дотриманням законодавства у сфері охорони, захисту, використання і відтворення лісів, заготівлі та експорту лісоматеріалів та веденням фінансово-господарської діяльності.
За результатами перевірок, можна буде порівняти суми, що виділяються на утримання апарату співробітників та захист, оздоровлення і відтворення державних лісів.
Перші результати свідчать, що чинна нормативно-правова база не дає інспекціям можливості повноцінного контролю за використанням лісових ресурсів. Зокрема, покарання передбачено лише за незаконну вирубку окремих дерев та за порушення санітарних норм на лісових площах, і здійснюється відповідно до постанови Кабінету міністрів України № 665. За системні ж порушення (незаконне призначення вирубки, незаконне проведення відводів під підрубки, порушення ширини лісосік, їх розміщення на схилі, порушення термінів примикання, трелювання деревини) притягнення до відповідальності та нарахування збитків не передбачено. При цьому шкода, заподіяна державі обчислюється мільярдами гривень. "Лідерство" серед порушників стійко тримають лісгоспи Закарпатської та Івано-Франківської областей. Так, збитки за незаконно призначені рубки лісу лише в одному Мокрянському лісомисливському господарстві протягом 2010-2011 років (Закарпатська обл.) становлять 55 млн грн.