ua en ru

В Україні спостерігається поглиблення тенденції уповільнення споживчої інфляції, - Литвицький

В Україні спостерігається поглиблення тенденції уповільнення споживчої інфляції. Про це РБК-Україна заявив голова групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький.
"Дезінфляційний тренд тримається 4 місяці (з квітня). З урахуванням чинника сезонності і перспектив досягнення бюджетного цільового орієнтиру з інфляції (8,9%) липневе зниження споживчих цін - подія позитивна. Її сміливо можна занести в активи. Хоча центральні банки завжди "побоюються" дефляційної тенденції", - заявив Литвицький. Крім того, за його словами, дефляція зафіксована, як глибока і майже співставна з відповідним показником чотирьох місяців поспіль (квітень-липень) 2010 р. (1,6%). Більш істотне липневе зниження споживчих цін сталося лише у 2001 та 2002 рр. (у липні 2001 - 1,7%; у липні 2002 - 1,5%). Цьогорічна липнева дефляція (1,3%) була у 6 разів глибшою за відповідну 2010 р.(0,2%), - підкреслив Литвицький.
За своїм походженням, вважає Литвицький, дефляція липня цього року не є виключно сезонним феноменом. "Глибина цьогорічної липневої дефляції пов'язана із тим, що сезонне зниження цін, особливо на продовольчому ринку було підсилено зниженням бюджетного дефіциту і розсудливою монетарною політикою Нацбанку та уряду. Далася взнаки і захисна операція від ситуативного, а інколи і штучного розшатування обмінного курсу. Залишалася виключно поміркованою й емісійна політика (0,1% - приріст чистої кредитної емісії у липні проти 2,2% у липні 2010 р.)", - підкреслив він.
Крім того, за даними Литвицького, на дефляцію вплинуло й те, що не тільки зупинилося нарощування продовольчих цін але і сталося їх істотне зниження (2,6%), а також окрім сезонних чинників на липневий тренд руху споживчих цін вплинув економічний чинник, пов'язаний зі стабілізацією промислової інфляції (у липні подорожчання виробничої продукції становило 0,1% і було цьогорічним місячним мінімумом).
Литвицький також повідомив, що дефляція відбулася також за рахунок зменшення дефіциту поточного рахунку (у 4 рази в порівнянні червень до травня). Це означає, за його словами, стабілізацію висхідного руху споживчої активності.
"Вперше за багато місяців інфляційний індикатор був більш спрямований на підтримку експорту і перспектив досягнення бюджетного річного таргету з інфляції ніж у Росії. (У липні індекс споживчих цін в Росії становив 0,0%; в Україні (-)1,3%). З початку року інфляція споживчих цін в Україні вперше стала меншою ніж у Росії (4,6% проти 4,8%)", - підкреслив він.
За його словами істотно покращився і показник плинної споживчої інфляції (10,6% у липні проти 11,9% у червні).
Крім того, сприятливу цінову ситуацію формувало і нарощування товарної пропозиції не тільки у продовольчій сфері. Індекс виробництва базових галузей у травні-червні був за третину вищим ніж у квітні (9,9% проти 6,7% у річному вимірі).
"За моїми оцінками у червні з урахуванням роботи транспорту економічна активність перевищила травневу. У червні, як і у травні, не відбулося не виправданого нарощування динаміки номінальних доходів, а схильність до заощаджень зросла. Депозити фізичних осіб у національній валюті зросли у липні на 1,7% проти 0,5% у травні та 1,5% у червні", - додав він.