ua en ru

В Україні на червень 2013 р. зниження цін на ліки від гіпертонії склало 19,1%, - МОЗ

В Україні станом на червень 2013 р. зниження оптово-відпускних цін на ліки від гіпертонії склало 19,1%. Про це на брифінгу в Міністерстві охорони здоров'я України (МОЗ) сьогодні заявив головний позаштатний терапевт МОЗ Василь Нетяженко, передає прес-служба відомства.

"Станом на червень 2013 року зниження задекларованих оптово-відпускних цін склало в середньому 19,1%, в тому числі, на лікарські засоби вітчизняного виробництва - в середньому на 21,2%, закордонного виробництва - в середньому на 11,5%. Також збільшився перелік лікарів, які мають право виписки рецептів на ліки від гіпертонії в рамках Пілотного проекту. Наприклад, лікарі стаціонару можуть надати пацієнту такий рецепт при виписці із стаціонару для амбулаторного лікування", - зазначають у МОЗ.

Також у повідомленні відзначається, що у 2013 р. на здійснення часткового відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою було виділено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам у розмірі 250 млн грн. Водночас, за словами Нетяженка, держава виділила кошти, але вони не використовуються в повному обсязі: "В середньому по країні використано всього 30% зазначених коштів. Це дуже мало".

Серед аутсайдерів за цим показником Нетяженко назвав Київську, Вінницьку, Волинську, Чернівецьку області та місто Севастополь. "Видно, що в цих регіонах погано налагоджена робота з пацієнтами, оскільки динаміка використання коштів - це маркер роботи лікарів з хворими. Якщо кошти не використовуються, це означає, що пацієнти не отримують профілактичного лікування", - зазначив він.

Водночас, за його словами, є регіони, котрі використали вже майже до 70% виділених їм з держбюджету субвенцій на здійснення часткового відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, зокрема, Херсонська, Полтавська, Сумська, Харківська області.

Нагадаємо, раніше Президент України Віктор Янукович наголошував, що в Україні робота із забезпечення населення доступними ліками виконується на недостатньому рівні.