ua en ru

В Україні місцева влада може підняти тарифи на ЖКП через введення в тариф інвестскладової, - Захаров

В Україні найближчим часом буде введено механізм встановлення інвестскладової в тарифи житлово-комунальних послуг (ЖКП), у зв'язку із чим місцева влада може підвищити комунальні тарифи для різних регіонів України. Про це на сьогоднішній прес-конференції заявив директор Департаменту проектного управління та енергоефективності в сфері життєзабезпечення Мінрегіонбуду Станіслав Захаров, передає кореспондент РБК-Україна.

"На сьогоднішній день урядом розроблений порядок, і думаю, що до кінця року він буде прийнятий - це введення в тариф інвестскладової", - сказав директор департаменту.
За його словами, цей механізм буде діяти так: "готується інвестпрограма, вона затверджуються місцевими органами самоврядування, потім віддається в Національну комісію регулювання вартості комунальних послуг і після прийняття цієї програми, вона вводиться в тариф, але це не підвищення тарифної вартості. І, природно, водиться спеціальний розподільчий рахунок,... щоб підприємство, проводячи енергоефективні заходи і змінюючи зношене енергоустаткування, мало можливість за нього заплатити, чи то через кредит банку, чи то через лізинг, чи через щось ще".

За його словами, яким буде підвищення тарифів - 10%, 15%, або 7%, - залежить від тієї програми, яку затвердять місцеві органи і яку прийме Нацкомуслуг. "Але, безумовно, це не буде 20%, 30%,50%. А сенс дуже зрозумілий. Якщо просто збільшити тариф, ... населення не отримає нічого... Якщо збільшити інвестскладову, це обернеться енергозаощадженням", - зазначив чиновник.

Він також пояснив, що розподільчий рахунок потрібен, оскільки ніяка інвестскладова не перекриє різницю між тарифом і собівартістю, а "розподільчий рахунок дозволить саме дати гарантії... Якщо програма не виконується, а щорічно підприємство звітує по інвестпрограмі, то інвестскладова регулюється і тариф повертається у вихідне положення".

Читайте також: Тариф на ЖКП в Україні необхідно збільшити на 25%, - Мінрегіон