ua en ru

В Україні через "копанки" 80 шахт опинилися на межі зупинки, - нардеп

За останні три роки у вугільній галузі України загострилася проблема нелегального видобутку вугілля, заявив член комітету ВР з питань ПЕК Сергій Пашинський.

«Якщо раніше держава хоч якось контролювало ситуацію у вугільній галузі, то сьогодні перші особи країни тільки покривають нелегальну видобуток вугілля», - вважає Пашинський.

«Завдяки тому, що власники «копанок» не платять податки, не вкладають капітальні інвестиції у створення прийнятних умов праці та охорону праці, використовують працю неповнолітніх і платять сірі зарплати, собівартість видобутку вугілля на «копанках» найнижча. В результаті легальні державні і приватні шахти не в змозі конкурувати з вугіллям з «копанок»», - сказав нардеп.

За словами Пашинського, така ситуація вже призвела до того, що в Україні близько 80 шахт не можуть конкурувати і є збитковими. «Фактично йдеться про третину шахт галузі. Якщо шахти закриються, то десятки тисяч людей залишаться на вулиці», - підкреслив депутат.

Нагадаємо, голова Донецької ОДА Андрій Шишацький заявив про намір просити народних депутатів, обраних від Донецького регіону, про лобіювання законів, що посилюють відповідальність за незаконний видобуток вугілля. «Поки вирішується питання про посилення покарання за незаконний видобуток вугілля, наше завдання постаратися максимально «обрізати» ринок збуту вугілля, видобутого в «копанках». Я не хотів би, щоб відповідальність за незаконний видобуток вугілля наступала тільки після загибелі когось на нелегальній «копанці»», - сказав Шишацький.

Читайте також: На підприємствах "Вугілля України" скупчилося 7 млн т вугілля