ua en ru

В Україні споживча інфляція в 2010 р. може незначно перевищити 10%, реальний ВВП може зрости на 4%, - НБУ

В Україні споживча інфляція в 2010 р. може незначно перевищити 10%, реальний ВВП може зрости на 4%. Про це йдеться в прогнозі Національного банку.

Згідно прогнозу, в другому півріччі інфляція посилиться через підвищення адміністративно-регульованих тарифів (на 21,2%, в першому їх зростання склало лише 3,3%). Базова інфляція залишиться на поточному рівні (7,7% в 2010 р.) внаслідок все ще негативного розриву ВВП. В 2011 р. інфляція незначно зросте (до 11%) через менший урожай зернових в 2010 р. та продовження процессу підвищення адміністративно-регульованих тарифів. При цьому, базова інфляція незначно підвищиться внаслідок поступового зменшення негативного розриву ВВП.

За оцінками НБУ, зростання ВВП забезпечуватиметься в першу чергу, завдяки підвищенню світового попиту. Внутрішній попит залишиться досить низьким внаслідок слабкої кредитної активності. В 2011 р. очікується незначне уповільнення економічного зростання (на 3,7%).

За оцінками банку, ВВП в кінці року практично повернеться на потенційний рівень (розрив ВВП буде близько нуля), очікується зростання внутрішнього споживчого попиту та підвищення інвестиційної активності в тому числі і за рахунок підготовки до Євро-2012.