ua en ru

В Україні ще немає чіткого механізму підключення і роботи вітроелектростанцій, - експерт

В Україні, тоді як природа цілком сприяє розвитку вітроенергетики, для того, щоб відкрити вітрову електростанцію необхідно пройти безліч процедур, вважає голова правління альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик, передає «Радіо Свобода».

За його словами, якщо великі компанії ще можуть це зробити, то запустити невеличкі приватні вітрові електростанції майже неможливо.

«На сьогоднішній день одні проблеми. По-перше треба зібрати дозволи для підключення в мережу, по-друге місцеве обленерго, яке володіє мережею і може вас не підключити і створювати свої проблеми для цього, - наголошує В.Боровик. - По-третє, не відрегульована процедура, якщо ви будете виробляти більше енергії ніж ви споживаєте. Вам держава не компенсує, немає процедури оплати цієї виробленої енергетики».

В сусідніх державах такий механізм працює, як для великих компаній, так і для приватних вітряків. У країнах західної Європи взагалі існує масштабна державна підтримка розвитку альтернативних джерел енергії. Українська ж енергетична стратегія пропонує до 2020 р. продукувати лише 6% альтернативної енергетики, тоді як Європа ставить собі планку у 20%, зазначає експерт Національного екологічного центру Дмитро Хмара.