ua en ru

В Україні енергомаркування техніки у 2012 р. стане обов'язковим, - Пашкевич

В Україні енергомаркування техніки у 2012 році стане обов'язковим. Про це повідомив у ході прес-конференції, присвяченій ролі місцевих громад у підвищенні рівня енергоефективності в Україні, голова державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Микола Пашкевич, повідомляє кореспондент РБК-Україна.
"Вперше в Україні затверджено технічні регламенти енергомаркування побутових холодильників, морозильників, пральних машин. З наступного року енергомаркування буде носити обов'язковий характер, що значно розширить вибір споживачів. Агентством також ведеться державний реєстр підприємств, організацій, які займаються розробкою, провадженням та використанням енергозберігаючих заходів та енергоефективних проектів. Такі підприємства знімаються від податку на прибуток на 50%. За ініціативою агентства урядом започатковано звільнення від податку на додану вартість та митного збору енергозберігаючих товарів, обладнання, що грузяться на території України", - відзначив Пашкевич.
Також Микола Пашкевич зазначив, що енергомаркування цілком адаптоване до європейського законодавства. "Клас техніки та принцип маркування відповідає євростандартам. Ті прилади, до яких ми застосували маркування, затверджені Кабінетом міністрів України", - повідомляє Пашкевич.
За його словами, нова категорія енергомаркування дозволить зекономити 75% електроенергії.