ua en ru

В Україні дотації на корів не стимулюють підвищення ефективності молочної галузі, - експерт

В Україні дотація на голову корови не стимулює підвищення ефективності молочної галузі. Таку думку на прес-конференції висловила експерт Українського клубу аграрного бізнесу Інна Іллєнко, передає кореспондент РБК-Україна.

"На сьогоднішній день він (механізм дотації) працює таким чином, що переробні підприємства свій податок на додану вартість спрямовують на виплату дотацій постачальникам молока, як сільгосппідприємствам так і господарствам населення... З одного боку існує законопроект, який в цьому році намагався змінити даний механізм, він у принципі, є діючим. Є вірогідність того, що в новому бюджетному процесі механізм підтримки буде змінений, таким чином, що ПДВ буде спрямовуватися до державного бюджету, а потім виплачуватися на голову корови", - повідомила І.Іллєнко.

За словами експерта, проект Податкового кодексу в останній редакції передбачав, те, що 70% від податку на додану вартість буде виплачуватися як дотація на голову корови, а 30% - спрямовуватися на фінансування тваринницьких комплексів.

"Таким чином, з одного боку виплата на одну корову не передбачає ні підвищення ефективності корів, з іншого боку, є певні складнощі в регулювання... Досі немає реєстру корів", - вважає І.Іллєнко.

Крім того, на думку І.Іллєнко немає гарантії, що 30%, направлені на фінансування тваринницьких комплексів підуть саме на молочні комплекси.

"Жоден виробник не підтримує бюджетний перерозподіл цих коштів через непрогнозованість підтримки і складність в адмініструванні", - резюмувала експерт.