ua en ru

В Україні буде заснований державний Банк розвитку, - Мінекономрозвитку

В Україні буде заснований державний Банк розвитку, про це говориться в останній версії проекту закону "Про державний Банк розвитку", розробленій Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, пише видання "Комерсант-Україна".

У документі викладені принципи створення нового держбанку для стимулювання залучення довгострокових внутрішніх і зовнішніх інвестицій в пріоритетні сфери економіки. Основним завданням Банку розвитку стане кредитування інших банків, які спрямують кошти на реалізацію пріоритетних національних програм та інноваційних проектів, здатних забезпечити економічне зростання. Банк розвитку кредитуватиме на поворотній основі інвестиційні проекти за рахунок коштів, передбачених держбюджетом. "Кошти держбюджету в частині кредитування бюджету прямують через державний Банк розвитку", - говориться в документі. Йому буде заборонено приймати внески громадян і кредитувати їх, інвестувати в статутні капітали юридичних осіб. Тому банк не стане учасником Фонду гарантування внесків фізосіб і не повинен буде виконувати нормативи, обов'язкові для інших банків.

Банк розвитку зі статутним капіталом не менше 120 млн грн заснує Кабінет міністрів України. У його наглядову раду увійдуть голова правління банку і представники Верховної ради, Кабміну, Адміністрації Президента, Мінекономрозвитку, Мінфіну, Нацбанку (на строк до 5 років). Голову правління на 5 років призначатиме Президент за представленням Кабміну, узгодженим з НБУ. У ревізійну комісію, окрім представників Кабміну, увійде представник Головного контрольно-ревізійного управління або Державної податкової служби.