ua en ru

В Україні 69% бізнесменів не готові брати участь в акціях протесту, - соціологи

В Україні 69% представників малого і середнього бізнесу не готові брати участь в акціях протесту. Про це свідчать результати опитування, проведеного Агентством соціальних комунікацій.

Згідно з опитуванням, сьогодні в мирних акціях протесту готові брати участь 9% підприємців, у радикальних - лише 1%, не готові брати участь в акціях протесту 69%. Ще 21% респондентів вагалися з відповіддю.

Умови ведення підприємницької діяльності в Україні 51% респондентів назвав несприятливими (дуже несприятливими - 21%, швидше несприятливими - 30%). Задовільними умови назвали 19% підприємців. В тій чи іншій мірі сприятливими умови ведення бізнесу назвали лише 24% опитаних (10% - дуже сприятливими; 14% - швидше сприятливими). Ще 6% вагалися з відповіддю.

Лідери громадських протестних акцій, які виступають від імені малого та середнього бізнесу, мало відомі підприємницьким масам. Рейтинг впізнаваності більшості з них не перевищує 20%. При цьому, багато хто з тих, хто чув про громадських лідерів, не змогли сформувати своє ставлення до них.

Серед факторів, які негативно впливають на розвиток підприємництва, 64% респондентів назвали наслідки світової економічної кризи, 82% - свавілля місцевої влади. Для 54% значущим виявилося недосконалість дозвільної системи. Інші фактори мають набагато меншу вагу для підприємців (27% - недоступність кредитних ресурсів, 17% - нерозвиненість інфраструктури, 16% - вади регуляторної політики).
Істотні претензії до податкового законодавства має 14% підприємців. Низька кваліфікація претендентів на ринку праці і криміногенна обстановка турбує 9% респондентів.

Всеукраїнське дослідження громадської думки серед представників малого та середнього бізнесу на тему "Підприємці та влада: соціологічний аналіз" проводилося з 3 по 17 листопада 2011 р. Агентством соціальних комунікацій. Опитано було 600 респондентів у всіх областях України. Вибірка будувалася як багатоступенева квотна. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/-3,5%.