ua en ru

У Митному союзі може бути скасований роумінг

У Митному союзі (МС) може бути скасовано роумінг. Про це заявив міністр з конкуренції та антимонопольного регулювання Євразійської економічної комісії Нурлан Алдабєргєнов, виступаючи вчора в Іркутську, повідомляє РБК daily.

Він повідомив про формування робочої групи, яка займеться дослідженням ринку мобільного зв'язку Митного союзу. За його словами, група буде вести роботу з операторами стільникового зв'язку для поетапного скасування роумінгу. Він зазначив, що наразі на території Росії і Білорусії працює компанія МТС, причому різниця вартості роумінгу при дзвінках з Росії становить 48 разів, з Білорусії - 55 разів. Схожа ситуація, за його словами, і з оператором "Білайн" - дзвінки з Росії в роумінгу стоять в 28 разів дорожче, з Казахстану - в 21 раз.

Нурлан Алдабєргєнов уточнив, що внутрісоюзний роумінг може бути скасований не раніше, ніж буде прийнятий конкурентний (антимонопольний) кодекс Єдиного економічного простору, що встановлює єдині правила для господарюючих суб'єктів і органів влади трьох країн. Рішення цього питання, за оцінками чиновника, може зайняти три-чотири роки.

"Скасування будь-яких додаткових бар'єрів - це завжди плюс для абонентів. Чим менше людина платить, тим краще", - відзначає гендиректор аналітичного агентства Telecomdaily Денис Кусков. Однак, за його словами, більшість росіян це пропозиція навряд чи зацікавить. "Скоріше, це піде на користь тим, хто приїжджає до нас з Білорусі та Казахстану. З Росії ж туди їдуть не так багато - це бізнес і невеликий приватний сегмент", - пояснив експерт.

Водночас, для скасування роумінгу експерт вважає необхідним створити однакові умови роботи для всіх мобільних операторів. Якщо на російських компаніях, на його думку, це практично не позначиться, то для дрібних операторів Білорусії і Казахстану може виявитися досить витратною процедурою. "Доходи від усього роумінгу для кожного з "великої трійки" складають не більше 3%, а якщо брати роумінг по Митному союзу - це всього 0,1-0,15%, тобто не дуже суттєві гроші. Плюс до всього у деяких з наших операторів в союзних державах працюють власні структури. Наприклад, у МТС в Білорусі є "Бєлтелеком", а значить, МТС може піти назустріч своїм абонентам без будь-яких втрат", - зазначає Кусков.

При цьому керівник напрямку МТС по взаємодії зі ЗМІ Дмитро Солодовников повідомив, що компанія постійно розглядає можливості щодо зниження цін для абонентів при спілкуванні в роумінгу.

"Ідея, висловлена представником ЄЕК, представляється нам цікавою, однак хотілося б зазначити, що для практичної реалізації даної ініціативи необхідно відрегулювати тарифи інтерконекту і вивчити всі аспекти проблеми, - заявила прес-секретар "Вимпелкому" (бренд "Білайн") Ганна Айбашева. - В іншому випадку при існуючому дисбалансі трафіку безкоштовний роумінг може істотно вплинути на динаміку виручки операторів від міжнародних з'єднань і обмежити обсяг інвестицій у розвиток мереж".

Прес-секретар "МегаФону" Юлія Дорохіна повідомила РБК daily, що, "якщо рішення про скасування роумінгу між Росією, Казахстаном і Білорусією буде прийнято на законодавчому рівні, ми готові підтримати ініціативу". Однак вона додала, що поки "МегаФон" не брав участі в консультаціях ЄЕК.