ua en ru

У Таїланді влада уклала перемир'я з протестуючими на час святкування дня народження короля

У Таїланді влади домовилися з протестувальниками, уклавши з ними триденне перемир'я на час святкування дня народження короля. Про це повідомляє CNN з посиланням на представника служб безпеки.

"Обидві сторони обопільно домовилися відступити в ім'я нашого великого батька, нашого короля", - заявив представник Ради національної безпеки країни.

Коментарів лідерів протестуючих на даному етапі отримати не вдалося, тим не менш, напруга на вулицях Бангкока дещо послабився.

Нагадаємо, що, згідно із заявою прем'єр-міністра країни Йінглак Чиннават, сила відносно протестуючих не застосовується. Їм дозволили увійти в будівлю Будинку уряду, а зведені на вулицях барикади з плит і колючого дроту, призначені для захисту урядових будівель від мітингувальників, були демонтовані.

Масштабні акції протесту почалися в Таїланді 24 листопада 2013 р. Невдоволення опозиції викликано тим, що, як стверджується, побіжний екс-прем'єр Таїланду Таксін Чіннават як і раніше чинить вплив на політику країни через свою сестру Чіннават.

Чіннават очолював уряд Таїланду в 2001-2006 рр. В жовтні 2006 р. він був повалений в результаті військового перевороту. Пізніше в країні була створена спеціальна комісія з розслідування злочинів Чинавата і його оточення. В даний час Чіннават перебуває в еміграції у Великобританії.

Раніше в ході почалися в Таїланді масових протестів було захоплено кілька урядових будівель, включаючи будівлю Міністерства фінансів і комплекс будівель збройних сил країни. Чотири людини вбито.