ua en ru

У Таджикистані арештований один з лідерів таджицької ячейки екстремістської організації "Хізб-ут-Тахрір"

В Душанбе затриманий один з головних лідерів таджицької ячейки релігійно-екстремістської організації "Хізб-ут-Тахрір", повідомляє РБК з посиланням на прес-службу МВС Таджикистану.

Затриманий, який за внутрішнім рангом організації "Хізб-ут-Тахрір" носив титул "аміра" (духовного лідера), - громадянин Таджикистану, житель Согдійської області 43-літній Шарифджон Єкубов. Протягом тривалого часу він знаходився в оперативній розробці співробітників Управління по боротьбі з організованою злочинністю (УБОЗ) МВС Таджикистна. Правоохоронними органами встановлено, що Єкубов підтримував через Інтернет зв'язок з головним "аміром", що знаходиться у Великобританії, а також з російським осередком екстремістської організації. Крім того, він створив в республіці цілу мережу для поширення агітаційних матеріалів, що пропагують ідеї своєї організації.

З початку року за підозрою в членстві в екстремістських організацій в республіці були затримані близько 30 осіб. Половина з них звинувачується в причетності до діяльності "Хізб-ут-Тахрір", яка закликає створити в регіоні ісламський халіфат, поваливши діючу владу.

За даними правоохоронних органів республіки, структура "Хізб-ут-Тахрір" має широку мережу законспірованих підрозділів в різних країнах, що ускладнює викриття лідерів партії. У комірки, з яких складається організація, входить за 5-10 осіб. Вони не знайомі з членами інших комірок, тільки керівники осередків знають один одного.

"Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі" (Партія ісламського звільнення) - організація, заснована в 1953 р. в Східному Єрусалимі. Декларована мета організації - поширення ісламського способу життя та ісламської держави (халіфату) і втілення в ньому ісламської системи. З 1995 р. організація почала діяти в країнах Співдружності Незалежних Держав (СНД): на території Таджикистану, Киргизії, Азербайджану, України, Білорусії і Росії. 14 лютого 2003 р. рішенням Верховного суду Російської Федерації організація включена в список заборонених терористичних угруповань. Діяльність організації законодавчо заборонена і в інших республіках СНД.