ua en ru

У зв'язку із запуском "Північного потоку" Україна в 2012 р. може втратити до 700 млн дол., - джерело

Офіційно в Міністерстві енергетики і вугільної промисловості України і прес-службі НАК "Нафтогаз України" запуск Nord Stream не коментували. Проте, на думку джерела в департаменті нафтової, газової і нафтопереробної промисловості Міненерговугілля, через появу нових російських газопроводів Україна вже наступного року може втратити до 700 млн дол. Про це пише видання "Комерсант-Україна". "Безумовно, для України запуск цього проекту хворобливий, але не смертельний. Набагато серйозніше по нас може вдарити введення в експлуатацію South Stream", - заявило джерело. Втім, міжнародне рейтингове агентство Fitch вчора оголосило, що запуск Nord Stream матиме негативні наслідки для "Нафтогазу", рейтинг якого зараз - CCC - всього на один ступінь вище за дефолтний рівень.

У заяві Fitch сказане, що виручка НАК може знизитися наступного року приблизно на 20%. "Ситуацію посилює ще і те, що фінансове положення "Нафтогазу" з кожним місяцем погіршується. Грошей не вистачає навіть на розрахунки з "Газпромом", - відзначає голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик. У розпорядженні видання "Комерсант-Україна" опинився документ, згідно з яким розрахунки по газових контрактах з "Газпромом" за листопад були проведені за рахунок кредиту російського "Газпромбанку", наданого "Нафтогазу" у розмірі 550 млн дол. "Це говорить про те, що у НАК вже не вистачає грошей на оперативні розрахунки", - говорить старший аналітик ІК "Трійка Діалог" Валерій Нестеров.

Запуск Nord Stream і погіршення фінансового положення "Нафтогазу" грають проти України на переговорах з перегляду газових угод з Росією, відзначає Боровик. Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Микола Азаров обіцяв, що Україна і РФ до кінця жовтня вийдуть на підписання нової угоди щодо ціни газу. Проте переговорний процес затягується, і міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко заявив, що переговори продовжаться щонайменше до кінця листопада.