ua en ru

У Судані в районах, що межують з Південним Суданом, введено надзвичайний стан

Президент Судану Омар аль-Башир оголосив у районах, що межують з Південним Суданом, надзвичайний стан, передає CNN. Зокрема, положення введено в провінціях Південний Кордофан, Білий Ніл і Сіннар, східна частина якої межує з Південним Суданом.

Разом з тим, журналісти американського агентства повідомили, що, перебуваючи на південносуданської стороні, вранці 29 квітня спостерігали, як авіація Судану завдає ударів на суміжній території. За їхніми словами, машини здійснювали наліт з боку Південний Кордофан, а вогонь вівся як з бойових винищувачів так і з вертольотів.

Журналісти відзначили слабку підготовку бійців армії Південного Судану. У більшості випадків бойової техніки вони могли протиставити тільки ручні кулемети, проте було кілька спроб збити авіацію за допомогою ПЗРК.

Нагадаємо, парламент Судану в понеділок, 16 квітня, прийняв офіційну заяву, в якому сусідній Південний Судан названий ворожою державою.

Згідно з рішенням, прийнятим на референдумі Південний Судан відокремився від Судану і 9 липня 2011 р. набув статусу суверенної держави. Разом з тим, між Хартумом і Джуба зберігалися дуже напружені відносини.

Новий виток протистояння почався, коли підрозділи армії Південного Судану вторглися і окупували суданський нафтоносний район Хелгіг. Дана територія визнана світовим співтовариством за Суданом. У відповідь на це, Хартум стягнув війська і спочатку вибив загарбників, а після почав наносити удари вже по територіях південного сусіда.

бройне протистояння викликало критику міжнародної спільноти. Зокрема, Рада Безпеки ООН і Африканський союз пообіцяли, що у разі якщо сторони не відмовляться від насильства, то до обом державам можуть бути застосовані санкції.