ua en ru

У столиці Сербії прихильники опозиції спалили прапор НАТО

У Белграді сотні прихильників опозиції вчора вийшли на вулиці, щоб висловити протест проти конференції НАТО, яка відкривається в столиці Сербії у вівторок, 14 червня. Кілька сербських політичних партій організували акції протесту, в ході яких демонстранти викрикували антинатівські гасла, несли транспаранти з написами: "Ніколи в НАТО", "Вбивця повертається на місце злочину", звинувачували Президента країни Бориса Тадіча в зраді і спалили прапор Північноатлантичного альянсу, висловлюючи свою незгоду з проведенням в країні щорічної конференції НАТО, повідомляє РБК.

Учасники акції також спробували проникнути в президентський палац, щоб особисто вручити главі держави лист зі своїми вимогами, проте поліція зупинила цю спробу.

Дводенна конференція під егідою НАТО та країн-партнерів відкриється в Белграді вранці у вівторок і буде присвячена питанню регіональної безпеки. Військовий саміт пройде через 12 років після бомбардувань альянсом Югославії. Ця конференція розглядається експертами як демонстрація прагнення нинішнього керівництва Сербії до членства в НАТО. Проте, як показують опитування громадської думки, більшість населення Сербії не хоче вступу країни в НАТО.

Сербія на сьогоднішній момент залишається єдиною республікою колишньої Югославії, що подала заявку на вступ в НАТО.