ua en ru

У Стокгольмі та Осло сьогодні відбудеться церемонія нагородження лауреатів Нобелівської премії

Сьогодні в столиці Швеції Стокгольмі і норвезькому Осло відбудеться церемонія нагородження лауреатів Нобелівської премії, яка вручається з 1901 р. Традиційно церемонія нагородження проходить в день смерті Альфреда Нобеля - 10 грудня. Розмір грошової винагороди складає 10 млн шведських крон (близько 1,5 млн дол.). Всі премії вручаються в Стокгольмі, за винятком Премії миру, церемонія вручення якої проходить в столиці Норвегії місті Осло. Після церемонії нагородження всі лауреати будуть запрошені на урочистий банкет.
Нагадаємо, Нобелівську премію з фізіології та медицини за 2011 р. отримали імунологи Брюс Бетлер із США, Джулс Хоффман з Франції і Ральф Штайнман із США. Премія Штайнману присуджена за відкриття дендритів (деревовидних кліток, які виконують важливі імунорегуляторні функції), Бетлеру і Хоффману - за дослідження в області природженого імунітету.
Того ж дня - 3 жовтня 2011 р. - коли стало відомо про присудження Штайнману Нобелівської премії, Університет Рокфеллера в США, де працював 68-річний імунолог, повідомив, що науковець помер 30 вересня 2011 р.
Згідно зі статутом, Нобелівська премія може бути присуджена посмертно тільки в тому випадку, якщо претендент був живий у момент оголошення про присудження йому премії, але не дожив до 10 грудня поточного року, коли відбувається урочиста церемонія нагородження. Цей пункт неодноразово піддавався критиці.