ua en ru

У Стамбулі відкрито залізничний тунель під Босфором, що зв'язує Азію і Європу

У Стамбулі офіційно відкрили перший залізничний тунель під протокою Босфор, що зв'язує Азію і Європу. Тунель відкритий на день 90-річчя заснування Турецької Республіки.

У Стамбулі офіційно відкрили перший залізничний тунель під протокою Босфор, що зв'язує Азію і Європу, передає Reuters. Тунель відкритий на день 90-річчя заснування Турецької Республіки. Першим пасажиром поїзда став прем'єр Реджеп Ердоган.

Фотогалерея: "У Стамбулі відкрили тунель під Босфором"

Залізничний тунель, що сполучає європейську та азіатську частини Стамбула, був протестований в серпні 2013 р. Його довжина становить 13,6 км, максимальна глибина - 56 м.

Закінчення будівництва тунелю багато разів переносилося. Проте він став першим завершеним у Стамбулі мегапроектом.

У Стамбулі відкрито залізничний тунель під Босфором, що зв'язує Азію і Європу

(Фото: AFP)

Тунель є частиною більш масштабного проекту - "Мармарей" - вартістю 5 млрд дол., який включає модернізацію існуючої приміської залізничної системи. Згідно із планами уряду, лініями протяжністю 76 км будуть щодня користуватися 1,5 млн осіб.

Тим часом, інтервал руху поїздів під Босфором складе 2 хвилини, пропускна здатність тунелю - 75 тис. пасажирів на день.

Будівництво тунелю розпочалося у 2004 р. японсько-турецьким консорціумом, фінансування велося з боку Японського банку міжнародного співробітництва (JBIC) і Європейського інвестиційного банку (EIB).

Зазначимо, що будівництво даного тунелю спочатку було вкрай складним проектом і з геологічної точки зору, оскільки протока розташовується в сейсмічно активній зоні.

У Стамбулі відкрито залізничний тунель під Босфором, що зв'язує Азію і Європу

(Фото: MarayCom)

Тунель під Босфором - один з декількох великих проектів, здійснюваних урядом Ердогана. Вперше ідею про будівництво тунелю запропонував ще в XIX столітті султан Османської імперії Абдул-Меджід.

Як відомо, Україна і Туреччина обговорюють будівництво LNG-терміналу на турецькому узбережжі Середземного моря.