ua en ru

У США у зв'язку з кризою попит може впасти на 55-60%, - експерт

У США у зв'язку з кризою попит може впасти на 55-60%. Таку думку висловив в ефірі програми "Діалог" на РБК-ТБ російський економіст, керівник компанії експертного консультування "Неокон" Михайло Хазін. "Я порахував і порівняв з Великою депресією, коли спад був 30%. По міжгалузевому балансу США спад рівня Великої депресії мав бути в 1998 р. Саме у цей момент дисбаланс між попитом і доходами був відповідний рівню кінця 1920-х рр. За моїми оцінками, падіння на цей раз буде десь 55-60%", - сказав Хазін. При цьому економіст відзначив, що "потрібно розуміти, що це падіння багато в чому буде пов'язано з тим, що скорочуватиметься фінансовий сектор, а реальний сектор впаде також, як і тоді, приблизно на 35%".
В той же час гість програми - головний економіст "Уралсіб Кепітал" Олексій Дев'ятов відзначив, що, на його думку, "робити безпосереднє порівняння з Великою депресією не зовсім правильно, тому що політика змінилася, економічна і монетарна влада багато чому навчилася з тих пір".
Проте Хазін у відповідь вказав, що "економіка нікуди не поділася, і нікуди не поділися реальні дисбаланси". "Якщо ви стимулюєте попит кредитним способом, то в результаті у вас потім попит падає не тільки на ту величину, на яку ви стимулювали, він падає ще сильніше, тому що домогосподарства повинні повертати раніше нагромаджені борги", - сказав він. В той же час Хазін підкреслив, що це його особиста оцінка, але альтернативних розрахунків він ще не зустрічав. "На жаль, я альтернативних оцінок не бачив. У цьому сенсі мені не дуже зрозуміло, як можна говорити про масштаби кризи, якщо ніхто не намагається оцінити, де ж знаходиться той самий рівноважний стан, до якого сьогодні все рухається", - уклав він.