ua en ru

В США в'язень Гуантанамо засуджений до довічного тюремного ув'язнення

Перший засуджений на території США цивільним судом в'язень Гуантанамо засуджений до довічного тюремного ув'язнення.36-річний танзанієць Ахмед Халані був визнаний в листопаді 2010 р. винним у співучасті у змові, метою якого було знищення власності США. Згідно інших звинувачень, ця людина була виправдана, і після цього конгрес США заборонив перевезення в'язнів Гуантанамо на територію США, повідомляє РБК.
Звинувачення, висунуті на адресу О.Халані мали відношення до терактів 1998 р., коли в Кенії і Танзанії були підірвані два посольства США. Він був затриманий на території Афганістану в 2004 р., а в 2006 р. - перевезений в Гуантанамо. У 2010 р. А.Халані перевезли до Нью-Йорка для суду над ним.
Обидва теракти, до яких він причетний, відбулися практично одночасно 7 серпня 1998 р. Найбільш важкими були наслідки теракту в Найробі (Кенія), де американське посольство розташовувалося в центрі міста: там загинули 213 осіб і близько 4 тис. людей отримали поранення різного ступеня тяжкості. У Дар-ес-Саламі (Танзанія) загинули 12 і були поранені 85 осіб. Будинки обох посольств отримали значні пошкодження. Хоча теракти були направлені проти американських громадян, жертвами вибухів стали тільки 12 американців (всі - в Найробі). Крім них, в числі загиблих були 32 кенійця і 8 танзанійців, які працювали у посольствах. Основну частину жертв складали перехожі та мешканці прилеглих будинків.