ua en ru

У США республіканці розкритикували зовнішню політику Обами в Іраку та Лівії

У США республіканці піддали критиці зовнішню політику Президента країни Барака Обами, що стосується, зокрема, Іраку та Лівії, передає Reuters.
Республіканці Герман Кейн, Майкл Бахман і Рік Перрі, які бажають бути висунутими у кандидати в президенти США на виборах 2012 р., в ході теледебатів зробили ряд колючих зауважень щодо зовнішньої політики Обами. Так, Перрі і Кейн назвали виведення військ з Іраку, заплановане на кінець 2011 р., помилкою і стратегічним прорахунком. "Своїм рішенням Обама домігся лише безвладдя в Іраку", - вважає Кейн.
На думку експертів, Обама буде використовувати виведення військ з Іраку як один з козирів передвиборної компанії, оскільки таким чином були значно скорочені військові витрати в рамках його програми економічного відновлення і боротьби з безробіттям. Крім того, успіх лівійської революції буде позиціонуватися як перемога зовнішньої політики США.
Однак Бахман розходиться з главою Білого дому щодо підходу до ситуації в Лівії, називаючи безглуздям залучення США до участі в лівійському перевороті. "Ми домоглися безладдя в Лівії. Абсолютно незрозуміло, хто там прийде до влади. Адже хаос і безлад в країні породжують екстремізм, і може статися так, що в Лівії біля керма стане потужне екстремістське угруповання", - вважає Бахман.
На думку Бахмана, США необхідно зосередити увагу на Ірані і його ядерній програмі, що загрожує перерости в масштабний проект з розробки ядерної зброї.