ua en ru

У США Пентагон розробляє керовані кулі для снайперської зброї

Агентство перспективних розробок при Міністерстві оборони США (DARPA) оголосило про розробку керованих куль для снайперської зброї. Футуристичний проект реалізується в рамках програми "Досягнення граничної точності озброєнь" (кодова назва - EXACTO), яка ставить завданням забезпечення "максимальної ефективності снайперських підрозділів при підвищенні їх безпеки". Про це повідомляється в прес-релізі DARPA, пише РБК.
Як повідомляється, фахівці DARPA розробляють керований боєприпас для зброї калібру 0,50 дюйма (12,7 мм). Завдання розробників - "забезпечити снайперів можливістю вражати мішені, рухомі на високих швидкостях, в складних природних умовах, зокрема, при сильному вітрі". Як наголошується в прес-релізі, на даний час точність снайперського вогню "принципово обмежена" випадковими змінними, такими як швидкість і напрям вітру або відхилення фізичних характеристик патрона (в т.ч. пороху і кулі) від еталону.
"Війни в Іраку і Афганістані довели необхідність добре підготовлених і оснащених снайперів, - наводяться в повідомленні слова менеджера програми EXACTO Ліндалла Бімера. - Настав час, коли ми повинні вивчити, як максимізувати використання цих ресурсів і наділити наших снайперів кращими технічними можливостями".
Програма розробки керованої снайперської кулі ведеться в два етапи, перший з яких нещодавно завершився. В рамках першої стадії фахівці DARPA розробили реалістичний концепт нового боєприпасу, випробувавши його за допомогою комп'ютерного моделювання. Другий етап передбачає створення фізичних зразків керованого снаряда і тестування цілісної системи EXACTO.