ua en ru

У Раді Європи стурбовані ситуацією навколо Вищої ради юстиції в Україні

У Раді Європи стурбовані ситуацією навколо Вищої ради юстиції в Україні.

У Раді Європи стурбовані ситуацією навколо Вищої ради юстиції в Україні. Про це йдеться в заяві спеціального представника Генерального секретаря Ради Європи в Україні Крістоса Джакомопулоса, передає ЄС-плюс.

"Рада Європи із занепокоєнням стежить за ситуацією з виборами і призначенням нових членів Вищої ради юстиції України. На цей час Вища рада юстиції не сформований. Посади в цьому органі, які повинні бути заповнені юристами, обраних з'їздом суддів, з'їздом адвокатів, залишаються вакантними", - сказано в заяві.

Представник генсека Ради Європи підкреслив, що фактично це означає, що Вища рада юстиції зараз не функціонує, що, в свою чергу, має серйозні наслідки для судової системи, зокрема, заважає ефективному розгляду дисциплінарних справ щодо суддів, а також призначення суддів на перший 5-річний термін.

"Незалежно від очікуваних майбутніх конституційних змін, важливо, щоб Вища рада юстиції функціонував вже зараз, в його нинішньому вигляді, і щоб кандидати, що представляють суддів і адвокатів України, могли взяти участь у його роботі", - підкреслив Джакомопулос.

Нагадаємо, 20 червня 2014 р. позачергової XII з'їзд суддів обрав Раду суддів України, а також 3 суддів до Вищої ради юстиції. Другий етап позачергового з'їзду суддів України призначений на 25-26 вересня.