ua en ru

У разі виходу Греції із зони євро може настати колапс банків країни, - аналітики

У разі виходу країни із зони євро може настати колапс грецьких банків, вважає глава німецького інституту Ifo Ханс-Вернер Зінн, передає РБК daily з посиланням на Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

«У цьому випадку населення кинеться в банки, щоб зберегти накопичення в євро, що призведе до банкрутства фінансових установ», - зазначив він.

Втім, альтернатива, з точки зору експерта, виглядає анітрохи не більш райдужно. «Якщо Греція зважиться на зміну курсу валюти шляхом зниження цін і зарплат, то банки в цьому випадку також збанкрутують, оскільки фірми стануть банкрутами і не зможуть повернути банкам кредити», - вважає аналітик. Крім того, на думку Х.Зінна, при такому розвитку сценарію країна опиниться на межі громадянської війни.

Відзначимо, тривала криза змушує рядових греків рятувати свої заощадження. Не довіряючи місцевим банкам, вони переводять кошти в закордонні фінансові інститути. Так, за даними Міністерства фінансів Греції, за останні приблизно півтора роки клієнти грецьких банків вивели з них за кордон близько 10% від внесків - 30 млрд євро.

«Це природний наслідок постійних розмов про те, що Греція може відмовитися від євро», - сказав РБК daily аналітик Лондонської школи економіки Том Кірхмайєр.