ua en ru

У разі розриву газових контрактів Росії і України "Газпром" може розпочати постачання газу через приватні компанії, - Міненерго

У відповідь на відмову України купувати газ в Росії "Газпром" може почати його постачання через приватні компанії, якщо нинішні газові контракти будуть розірвані. Про це повідомило високопоставлене джерело в Міненерго, пише видання "Комерсант-Україна".
"Зараз все, що заважає монополії поставляти газ своїм "дочкам",- це контракт з "Нафтогазом", який не дозволяє робити це прямо",- зазначає співрозмовник видання. Однак, якщо договір буде розірвано через ліквідацію НАК, Україна може опинитися в ситуації, коли "Газпром" почне продавати газ безпосередньо своїм "дочкам" - "Газпромзбут Україна" і "УкрГаз-Енерго", які мають ліцензії на продаж 21 млрд кубометрів газу в рік.
Нагадаємо, раніше "Газпром" заявив, що планує продавати газ, від якого відмовилася турецька Botas, незалежним гравців газового ринку Туреччини. Як пояснили в компанії, під "існуючими партнерами" "Газпрому" в Туреччині маються на увазі Shell Energy A.S., Bosphorus Gas A.S., Enerco Enerji A.S. і Avrasya Gaz A.S.