ua en ru

У Швейцарії почався збір підписів для проведення референдуму з питання відновлення смертної кари

У Швейцарії почався збір підписів для проведення всенародного референдуму з питання відновлення в країні страти як вищої міри покарання за скоєння тяжких злочинів. Як повідомили сьогодні представники уряду, всі документи, подані раніше на розгляд в уповноважені органи, відповідають юридичним положенням, і збір підписів для проведення референдуму може початися негайно, передає РБК з посиланням на Associated Press.
Тепер активістам необхідно зібрати до 24 лютого 2012 р. 100 тис. підписів, щоб відбувся референдум, на якому вирішуватиметься питання про введення смертної кари, яка передбачатиметься насамперед для насильників-вбивць.
Раніше смертна кара існувала лише в деяких кантонах Швейцарії. Проте коли у 1898 р. анархіст Луккені убив австрійську імператрицю Єлизавету, смертної кари вже згідно із законом не було, тому він отримав довічне ув'язнення. В той же час законодавство Швейцарії допускало застосування смертної кари в той час, коли країни, що межують з Швейцарією, знаходилися у стані війни (тобто фактично вона була узаконена у військовий час для осіб, що скоїли державні злочини). У роки Другої світової війни до страти було засуджено 12 громадян Німеччини, 11 з яких були страчені. Після 1944 р. смертна кара в Швейцарії не застосовувалася.