ua en ru

У Сербії сьогодні проходять дострокові парламентські і президентські вибори

У Сербії 6 травня 2012 р. проходять дострокові парламентські і президентські вибори. Головними суперниками на них є ліберальна Демократична партія і її лідер, Президент країни Борис Тадіч, і правоконсервативна популістська Прогресивна партія, яку очолює Томіслав Ніколіч, передає Associated Press.

Опитування громадської думки показують, що Прогресивна партія з незначною перевагою випереджає Демократичну партію Тадіча. Однак, на думку політологів, у демократів більше шансів переконати невеликі партії сформувати правлячу коаліцію. Обидві партії виступають за приєднання Сербії до Європейського союзу (ЄС), однак Ніколіч довгий час ставився до цього питання вельми скептично. Тим не менш, у березні 2012 р. Сербія отримала статус кандидата на членство в ЄС.

Однак, незважаючи на значний ривок у зовнішній політиці, уряд Президента Тадіча продовжував втрачати популярність через проблеми в економіці країни, високий рівень безробіття і зниження якості життя населення.

Ніколіч побудував свою передвиборну кампанію на критиці соціальної несправедливості і корупції. Він обіцяє притягти до Сербії багатомільярдні іноземні інвестиції і забезпечити фінансову стабільність.

Очікується, що вибори 6 травня ц.р. не виявить переможця президентських перегонів. У цьому випадку другий тур буде проведено 20 травня. Крім фаворитів Тадіча і Ніколіча в президентських виборах беруть участь 10 кандидатів.

Нагадаємо, у Франції 6 травня 2012 р. проходить другий тур виборів Президента, а в Греції - дострокові вибори в парламент.