ua en ru

У вересні планується реєстрація Аграрного страхового бюро України

У вересні планується реєстрація Аграрного страхового бюро України (АСБУ). Про це журналістам повідомив президент Української федерації убезпечення (УФУ) Олександр Завада, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами О.Завади, необхідність створення такої структури обумовлена потребою в консолідації сил страховиків, державних установ та агровиробників для нормального функціонування ринку страхування сільськогосподарської продукції.

До участі у заснуванні АСБУ були запрошені 13 страховиків: «Аска», «Брокбізнес», Європейський страховий альянс, «Еталон», «Інго», «Уніка», «Оранта», «Оранта-січ», «Провідна», ТАС, «Українська аграрно-страхова компанія», «Універсальна», УПСК. Відбір здійснювався на підставі анкети, розробленої ініціативною групою у складі: МФК, УФУ, ЛСОУ, АСБ.

До складу координаційної ради бюро будуть залучені представники Міністерства аграрної політики, Держфінпосуг, агровиробників та страховиків.

На першому етапі бюро прийматиме участь у створенні нормативно-правової бази за цим видом страхування (концепція КМУ, закон). Далі, за словами О.Завади, буде проведено ліцензування страховиків, що мають право здійснювати страхування сільськогосподарської продукції, сформовано реєстр тих страховиків, які матимуть право здійснювати таке страхування з державною фінансовою підтримкою, перереєстровано АСБУ, та започатковано його діяльність відповідно до закону.

Щороку, на основі бази даних, створеної бюро, будуть розроблятися відповідні страхові продукти, провадитися актуарні розрахунки та розраховуватися розміри страхових тарифів.

«Після затвердження тарифів та продуктів координаційної радою АСБУ, їх погодження з Міністерством аграрної політики розроблятиметься та затверджуватиметься державна програма КМУ на п'ять років, необхідні кошти передбачатимуться в Законі України про бюджет на відповідний рік, між Бюро і Міністерством аграрної політики укладатиметься договір. І лише тоді розпочинатиметься процес страхування. Ми плануємо, що це реально відбудеться не раніше 2012 р.», - відмічає президент УФУ.