ua en ru

У Румунії стався землетрус магнітудою 5,3 - відгомони відчули і в Україні

У Румунії стався землетрус магнітудою 5,3 за шкалою Ріхтера. Як повідомляє Геологічна служба США, його епіцентр знаходився в 14 км від м. Нережу.

У Румунії стався землетрус магнітудою 5,3 за шкалою Ріхтера. Як повідомляє Геологічна служба США, його епіцентр знаходився в 14 км від м. Нережу.

Осередок землетрусу знаходився на глибині близько 135 км.

Повідомлень про жертви і руйнування від землетрусу не надходило.

У Румунії стався землетрус магнітудою 5,3 - відгомони відчули і в Україні

(Фото: Національний інформаційний центр землетрусів (NEIC) Геологічної служби США)

У Румунії стався землетрус магнітудою 5,3 - відгомони відчули і в Україні

Зазначимо, що район гір Вранча у Східних Карпатах є найбільш сейсмонебезпечним у Румунії. Цей район розташований по сусідству з Одеською областю.

Як повідомляє низка українських ЗМІ, відгомони землетрусу докотилися й до Украіни. Так, в Одесі фіксували незначні поштовхи, які тривали кілька хвилин. Інформації про руйнування не надходило.

За даними прес-служби ДержНС, станом на 07:00 неділі, 6 жовтня, в Україні надзвичайних ситуацій техногенного, природного та іншого характеру за минулу добу не відбувалося.

Як повідомляє "5 канал", мешканці верхніх поверхів багатоквартирних житлових будинків Одеси відчули незначні поштовхи близько 05:00, вони тривали протягом півхвилини. Також поштовхи у 2-3 бали було зафіксовано в Ізмаїльському, Болградському та Ренійському районах Одеської обл.

За інформацією головного управління ДержНС в Одеській обл., 6 жовтня о 04:37 в Ізмаїльському, Болградському, Кілійському та Ренійському районах був зафіксований поштовх землетрусу приблизно силою 2-3 бали за шкалою Ріхтера, постраждалих людей і руйнувань будівель немає.

За даними сейсмологічної станції, яка розташована на відстані 570 км від Сімферополя, епіцентр землетрусу - східна частина Румунії, гори Вранча, біля м. Брашов (45,7 градуса північної широти і 26,6° східної довготи). В епіцентрі землетрусу сила поштовхів була зафіксована на рівні 5,3 бала. Повторних поштовхів не було.

Інформації про загиблих і постраждалих громадян на території Румунії не надходило, резюмували в ДержНС.

Зона Вранча - унікальна сейсмоактивна зона на Європейському континенті, розташована на стику Південних (Румунія) і Східних (Україна) Карпат у повіті Вранча, Румунія. В її межах осередки землетрусів розташовані в консолідованій корі, а також у верхній мантії на глибинах 80-60 км. Найбільшу небезпеку становлять ті, що виникають на великих глибинах. Вони викликають струси ґрунту до 8-9 балів в епіцентрі на території Румунії, Болгарії та Молдови.

Починаючи з 1107 р. і до теперішнього часу тут було відзначено 90 землетрусів інтенсивністю 7-8 балів. У ХХ столітті в зоні Вранча сталося 30 землетрусів з магнітудою 6,5 бала і вище. Землетруси з магнітудою 7 балів в 1940 і 1977 рр. мали катастрофічні наслідки. Так, в 1977 р. у Бухаресті загинуло 1,5 тис. осіб. Карпатські землетруси поширюються на значну територію. У 1940 р. коливання відчувалися на площі 2 млн км.

Максимальна магнітуда землетрусів у цій сейсмоактивної зоні досягає 7,6 бала. Осередки землетрусів розташовані в консолідованій корі, а також мантії на глибинах від 80 до 190 км. Завдяки великим глибинам і магнітуді, землетруси зони Вранча проявляються на величезній території: від Греції на півдні до Фінляндії на півночі.