ua en ru

У РФ урожай пивоварного ячменю в 2010 р. буде вдвічі нижчий, ніж у минулому

Врожай пивоварного ячменю в Росії цього року буде вдвічі нижчий, ніж у минулому. У зв'язку з очікуваним дефіцитом його вартість вже виросла в три рази, повідомляє РБК daily. Пивовари знижують вимоги до якості сировини і починають скуповувати "умовно-пивоварний" ячмінь, розповідають сільгоспвиробники. Це може завдати удару за якістю напою. Самі пивовари запевняють, що швидше підуть на підвищення цін, ніж поступляться якістю.

За даними аналітичного центру "Совекон", в Росії в 2009 р. було зібрано 18 млн т ячменю, зокрема близько 2 млн т пивоварного. У 2010 р. валовий збір ячменю прогнозується в два рази менше - близько 9 млн т, говорить виконавчий директор "Совекона" Андрій Сізов молодший.
Цього року середня врожайність ячменю через посуху склала 22 ц/га, що в півтора рази нижче, ніж в 2009 р., уточнює керівник прес-служби банку "Авангард" (володіє компанією "Російський солод") Ігор Ілюхин. "Наші солодові заводи як торік, так і в цьому завантажені наполовину: у 2009 р. була сировина, але впав попит, в 2010 р. є попит, але не вистачає сировини", - говорить він.
Через зниження урожаю вартість пивоварного ячменю за червень липень - серпень вже виросла в три рази, до 9 тис. руб. за тонну, відзначає А.Сізов. Фуражний ячмінь за цей період подорожчав в 2,5 рази, до 5,6 тис. руб.