ua en ru

У РФ Рада Федерації ратифікувала новий російсько-американський договір щодо СНО

Рада Федерації РФ схвалила закон про ратифікацію нового російсько-американського договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО), повідомляє РБК.

Документ був підписаний 8 квітня 2010 р. в Празі Президентами РФ і США і містить домовленості з обмежень і граничним рівням СНО, а також положення щодо їх охопленням, розміщення, порядку зарахування, інспектування, переобладнання і ліквідації. З метою забезпечення ефективності договору та вирішення будь-яких неясних моментів, пов'язаних з його здійсненням, засновується спеціальний орган - двостороння консультативна комісія.

Як повідомлялося, Держдума РФ прийняла закон про ратифікацію нового договору по СНО 25 січня 2011 р.

Згідно з документом, кожна зі сторін скорочує й обмежує свої СНО таким чином, щоб через 7 років після вступу договору в силу і надалі їх сумарні кількості не перевищували 700 одиниць для розгорнутих міжконтинентальних балістичних ракет (МБР), балістичних ракет підводних човнів (БРПЛ) і важких бомбардувальників (ТБ). Для боєзарядів на них вводиться гранична величина - 1 тис. 550 одиниць, а для розгорнутих і нерозгорнутих пускових установок (ПУ) МБР і БРПЛ, а також ТБ - 800 одиниць.

У ході доопрацювання ратифікаційного документа Держдума обмовила особливості участі і виходу Росії з договору у разі виникнення виняткових обставин. У зв'язку з цим в документі передбачені 9 умов, при дотриманні яких РФ зобов'язується виконувати положення договору по СНО. Серед них - збереження здатності стратегічних ядерних сил Росії на рівні, необхідному для забезпечення національної безпеки, а також їх боєготовності при будь-якому розвитку стратегічної обстановки, збереження і розвиток необхідних науково-дослідної та дослідно-конструкторської бази і виробничих потужностей.

Також передбачається, що положення договору про зарахування боєзарядів і засобів доставки будуть поширюватися на будь-які СНО, а також на будь-які нові види наступальних озброєнь стратегічної радіуса дії. При цьому таке запитання має бути розв'язана у рамках двосторонньої консультативної комісії ще до того моменту, як цей вид озброєнь буде розгорнуто.

Що ж до можливості виходу Росії з договору, то вона може скористатися таким правом у разі виникнення виняткових обставин, що ставлять під загрозу її найвищі інтереси. Одним з них стане істотне порушення США зобов'язань за договором про СНО, здатне призвести до виникнення загрози національній безпеці РФ. Це може статися і в разі розгортання США, іншою державою або групою держав системи ПРО, здатної істотно знизити ефективність стратегічних ядерних сил РФ, говориться в документі.