ua en ru

У РФ при комітеті Держдуми у справах СНД з'явиться експертно-консультативна рада, яка вивчатиме "кольорові революції"

Москва шукає протиотруту від "кольорових революцій" і способи зміцнення своїх позицій на пострадянському просторі: при думському комітеті у справах СНД створюється рада, яка займеться аналізом загроз інтересам РФ у ближньому зарубіжжі і питаннями протидії "кольоровим революціям". Про це повідомляє видання "Комерсант".

Експерти вважають, що подібну структуру варто створити і при Президенті Росії. Тим часом в Китаї пошук універсального рецепта боротьби з "кольоровими революціями" обернувся банальним закручуванням гайок.

Про швидку появу при комітеті Держдуми у справах СНД експертно-консультативної ради, яка займеться вивченням "кольорових революцій", розповідали члени комітету та експерти. Вчора цю інформацію підтвердив глава комітету Леонід Слуцький. "При нашому комітеті буде створено експертно-консультативну раду", - повідомив він.

Функції і склад нового органу обговорять на засіданні комітету 12 квітня. "Один з напрямків його (ради) діяльності - захист інтересів нашої країни, а також її союзників", - сформулював головну задачу майбутнього органу заступник Слуцького Олег Лебедєв.

А співрозмовник видання з числа експертів, присвячених в питання створення ради, охарактеризував його як "контрреволюційний мозковий центр". За його словами, питання, якими займеться новий орган, пов'язані з тематикою "кольорових революцій". Експерти готуються обговорювати "роль іноземних НУО як інструменту" кольорових революцій "", "роль мережевих технологій в організації протестного руху", вплив блогосфери і соцмереж на маси і, нарешті, методи протидії революційного руху в цілому.

Перший заступник голови комітету у справах СНД Дмитро Саблін (партія "Єдина Росія") підтвердив, що рада буде орієнтований на аналіз і попередження загроз російським інтересам на пострадянському просторі. "Прийнято рішення про створення експертної групи з оцінки викликів і загроз. Серед питань, якими вона займеться, - положення співвітчизників за кордоном і вплив інших країн на країни СНД". За словами пана Сабліна, думка експертів згодом буде враховуватися при прийнятті рішень.

До роботи ради планується залучити російські інститути, що спеціалізуються на вивченні пострадянського простору: Російський інститут стратегічних досліджень, Інститут країн СНД, Антитерористичний центр СНД, Інститут політичних і соціальних досліджень Чорноморсько-Каспійського регіону та інші структури.

Глава Інституту політичних і соціальних досліджень Чорноморсько-Каспійського регіону Володимир Захаров підтримує плани створення нової структури. За його словами, це слід було зробити набагато раніше. "Я вже рік з усіх трибун кажу, що таку групу треба створювати. І не тільки при комітеті Держдуми, а й при президенті РФ. Це вкрай необхідно, якщо Росія хоче вибудовувати грамотну політику на пострадянському просторі", - упевнений експерт.

Підтримує ідею створення мозкового центру і глава Інституту країн СНД Костянтин Затулін: "Росія має тисячу способів і можливостей проводити свій вплив (на пострадянському просторі). На жаль, досить часто Москва воліє самі брутальні методи, не звертаючи уваги на витрати і в результаті власноруч підриваючи свій вплив у цьому ключовому для нас регіоні ".
Російська влада останнім часом намагаються виробити системний підхід як з протидії "кольоровим революціям" на пострадянському просторі, так і з просування свого впливу в сусідніх країнах. На початку березня новим главою Федерального агентства у справах СНД, співвітчизників, що проживають за кордоном, і з міжнародної гуманітарної співпраці (Росспівробітництво) був призначений Костянтин Косачев, який не приховує планів перетворити цей орган на ефективний зовнішньополітичний інструмент. За даними видання, в Росспівробітництва думають над зміною нинішнього громіздкого назви агентства, щоб зробити його більш милозвучною і впізнаваним на зразок американського USAID (агентство США з міжнародного розвитку). Ребрендинг очікується найближчим часом. Коригуються та плани заходів Росспівробітництва.

Втім, на думку експертів, діяльність Москви в цьому напрямку пов'язана з рядом об'єктивних труднощів. За словами головного редактора журналу "Росія в глобальній політиці" Федора Лук'янова, проблемою Росії, на відміну від її західних геополітичних конкурентів, є відсутність привабливого зовнішнього образу. "З одного боку, це грандіозна проблема. А з іншого - при всіх мінусах і вадах російської моделі Росія все ж набагато просунутий, ніж більшість пострадянських країн. Це і потрібно використовувати", - вважає пан Лук'янов.

У той же час пошук універсального рецепта попередження "кольорових революцій" може обернутися банальним закручуванням гайок - як у Китаї. Ще в 2005 році при ЦК Компартії Китаю була створена група з вивчення досвіду вкрай занепокоївшись Пекін революцій в Грузії, на Україну і в Киргизії. До неї увійшли вчені з закритих партійних мозкових центрів, військові та співробітники спецслужб. Група швидко придбала великий вплив на членів політбюро на чолі з головою Ху Цзіньтао і розробила заходи з протидії "кольоровим революціям". З подачі експертів Пекін зміцнив Збройну народну поліцію (аналог внутрішніх військ) і розширив її права при придушенні заворушень, збільшив бюджет на забезпечення внутрішньої безпеки КНР (цього року він складе рекордні 111,4 млрд дол. - на 5 млрд дол. більше, ніж бюджет Міноборони). Паралельно йшли арешти відомих дисидентів і періодично відключалися популярні в Китаї сервіси мікроблогів, аналогічні Twitter.